Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Για την παρουσία του εισαγγελέα στα σχολεία της Καβάλας


Την ώρα που η κυβέρνηση – με συνταγές της Ε.Ε.- συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των υποδομών Υγείας, την ώρα που μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, την ώρα που θεσπίζει εισιτήριο για τις εξετάσεις των ασθενών, την ώρα που οι τιμές των φαρμάκων αυξάνονται, η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πόσο πολύ κόπτεται για την υγεία των εργαζομένων και εξαπολύει κυνήγι για τη μείωση του καπνίσματος. Το πόσο επικίνδυνοι είναι όμως δε σταματάει στην υποκρισία τους. Η προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το δόγμα «Νόμος και Τάξη», με πρόσχημα το τσιγάρο άγγιξε και τα σχολεία. Το τελευταίο κρούσμα του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα σχολεία της Καβάλας. Ομάδα που αποτελούνταν από  αστυνομικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους με εισαγγελική εντολή έκανε έφοδο σε τρία σχολεία της πόλης και χωρίς καν να περάσουν από το γραφείο του Διευθυντή του σχολείου ή του Συλλόγου Διδασκόντων «μπούκαραν» κυριολεκτικά στις τουαλέτες των μαθητών κι έπιασαν όσους μαθητές κάπνιζαν. Η συνέχεια γνωστή: οι απειλές για πρόστιμα στους «παραβάτες» μαθητές και στο σχολείο συνοδεύτηκαν με απειλές για παραπομπή σε πειθαρχικό του διευθυντή και των καθηγητών.
Ούτε ο τρόπος ούτε ο χρόνος είναι τυχαίος.


Η παρουσία αστυνομικών και εισαγγελέα στα σχολεία πρέπει να γίνει συνήθεια στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές. Σε μια περίοδο που πρέπει να φουντώσουν οι αγώνες ενάντια στο «Νέο Σχολείο», ενάντια στην αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των μαθητών της πόλης για το «Νέο Σχολείο» και πριν τις απεργίες των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση «επιχειρεί» να κόψει κάθε προσπάθεια αντίστασης από τη ρίζα. Επιδιώκει να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, όσους αντιπαλεύουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, το «νέο» σχολείο. Επιδιώκει να βάλει στο «γύψο» όποιον δεν σκύβει το κεφάλι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά την απαίτηση της ΓΑΔΑ να ζητήσει καταγραφή στοιχείων των σχολείων της αρμοδιότητας της Αστυνομίας και να «γνωριστούν με τους διευθυντές ανταλλάσσοντας απόψεις» και μετά τα δεκάδες κρούσματα διώξεων σε όλη την Ελλάδα απέναντι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλους εργαζόμενους, υλοποιώντας στην πράξη το δόγμα «νόμος και τάξη».
Υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία των σχολείων είναι οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές.
Ειδικά για το θέμα του τσιγάρου αρμόδιοι είναι επίσης η Διεύθυνση Υγείας του νομού και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Κανείς άλλος δεν έχει λόγο γι’ αυτό, πόσο μάλλον ο εισαγγελέας και η αστυνομία
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απαντήσουν, σαν μια γροθιά, στη βία και τρομοκρατία της κυβέρνησης, με την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική Ε.Ε.-κεφαλαίου-συγκυβέρνησης, που συντρίβει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή μας.
Ο οργανωμένος, μαζικός κι αποφασιστικός αγώνας είναι η δύναμή μας και η καλύτερη απάντηση στη βία της κυβέρνησης