Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Για την «ενημέρωση των φακέλων μας» ΙΙ…


Άρον άρον έσπευσε η Διεύθυνση Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας (με εντολή άραγε ποιού;) να ανακαλέσει την εγκύκλιο της ντροπής για την αξιολόγηση, που πριν το ‘’Π.Δ. λαλήσει τρις”, βιάστηκαν να υλοποιήσουν. Βασιλικότεροι του βασιλέως και πρωτοπόροι σε όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας (ας μην ξεχνάμε τη μεταφορά του 4ου ΕΠΑΛ στο 1ο προκειμένου να κάνουν μάθημα όσο ήταν εναντίον της κατάληψης- γεγονός μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και άλλες αποφάσεις) καμουφλάρησαν τις προθέσεις τους με την αιτιολογία ότι θέλουν να συμπληρώσουν τους φακέλους μας.
Η συμπεριφορά αυτή της Διεύθυνσης Β/θμιας Καβάλας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης δεν είναι καθόλου αθώα. Εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, της τρικομματικής κυβέρνησης και των πολιτικών της Ε.Ε. που εφαρμόζουν, για το «νέο σχολείο Α.Ε.».


Συναδέλφισσες /φοι
Αυτή η άτακτη υποχώρηση προέκυψε μετά από μία χαλαρή αντίδραση, υποδεέστερη των απαιτήσεων. Μια χαλαρή αντίδραση που πρέπει να γίνει οργανωμένη, με δεδομένο το «τσουνάμι» αλλαγών που έρχεται στην Α΄Βάθμια και Β΄ Βάθμια Εκπαίδευση. Μια χαλαρή αντίδραση που μόνο εν μέρει εντάσσεται στη συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για το μπλοκάρισμα, στην πράξη, της αξιολόγησης, που στο ΔΣ της ΕΛΜΕ εισηγηθήκαμε:
-  Απορρίπτουμε συνολικά το Π.Δ. για την αξιολόγηση. Να αποσυρθεί τώρα.
-  Καταδικάζουμε την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την συμμετοχή στο διάλογο-απάτη με το Υπουργείο Παιδείας.
-  Ζητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.
-  Οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης σε γονείς, μαθητές για το τι σημαίνει αξιολόγηση, τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.
-  Παίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Χωρίς οργανωμένη και συλλογική  απειθαρχία  η αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί!
              I.      Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη με αποφάσεις Δ.Σ., Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα, των συλλόγων καθηγητών σε κάθε σχολείο .
            II.       Ειδικά για την τελευταία κίνηση της Περιφέρειας να ζητήσει τα χαρτιά των εκπαιδευτικών, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ή ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ.
          III.      Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, κατάθεση φακέλου…). Δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη, δε συνεργαζόμαστε μαζί τους.
          IV.      Κανένας αξιολογητής δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία. Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, προτείνουμε να διαγραφούν από τις ΕΛΜΕ οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα «πρώτα βιολιά» και ήδη «έχουν πιάσει δουλειά».
Συναδέλφισσες /φοι
Μια οργανωμένη και συλλογική αντίσταση, στα πλαίσια της πρότασης του ΠΑΜΕ, θα είναι η μόνη απάντηση, όταν το Π.Δ. για την αξιολόγηση ψηφιστεί και αρχίσει η εφαρμογή του, από τους πρόθυμους ταγούς της τοπικής και κεντρικής εξουσίας.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΚΟ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ!