Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο»


Τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2013 το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», το οποίο υπογράφηκε από 25 κράτη της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελών στις 2/3/2012. Το σύμφωνο αυτό καθιερώνει ένα διαρκές μνημόνιο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.


Το σύμφωνο προβλέπει:
Α) Νομοθετική ρύθμιση για κάθε κράτος, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός επιβολής μέτρων (μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κλπ.), σε περίπτωση που το έλλειμμα θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.
Β) Σε περίπτωση που το έλλειμμα για ένα κράτος ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ σε βάρος του.
Γ) Τα κράτη που θα υπόκεινται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» θα καταρτίζουν αυτόματα «δημοσιονομικά οικονομικά προγράμματα, (δηλαδή μνημόνια). Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρεί μέχρι και τους προϋπολογισμούς των κρατών αυτών.
Δ) Σε περίπτωση που το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα μείωσης του χρέους κατά 5% του ΑΕΠ ετησίως. (Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει μέτρα ύψους 15 δις το χρόνο).
Ε) Όλες οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα τις οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες.
Είναι ολοφάνερο ότι με το νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» έχουμε ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση κι άλλων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών προς το διευθυντήριο των Βρυξελλών  Αυτό αποτελεί σταθερή επιλογή της αστικής τάξης κάθε χώρας, προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία της έναντι των εργαζομένων. Αλήθεια, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλούν οι κορόνες περί «εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» απ’ όλους εκείνους, που την ίδια στιγμή που φωνασκούν, υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Από την μια αποδέχονται την εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της λυκοσυμμαχίας, και από την άλλη καμώνονται τους υπερασπιστές κυριαρχικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Τα μέτρα διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της εξαθλίωσης των εργαζομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα λόγω κρίσης. Είναι μέτρα μόνιμα και σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Ε.Ε. είναι το δομικό της συστατικό. Καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην αντιλαϊκή της στρατηγική, ακόμα κι αν αλλάξει το μείγμα διαχείρισης. Το ευρωενωσιακό οικοδόμημα έχει σαπίσει και πλέον δείχνει το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Το μόνο που έχουμε να περιμένουμε παραμένοντας μέσα στην Ε.Ε., είναι ο πολλαπλασιασμός των βασάνων μας. Η Ε.Ε. είναι εχθρός και αντίπαλος των λαών.
Είναι επιτακτική ανάγκη η αποδέσμευσή μας από αυτή και από όσους, από ακροδεξιούς μέχρι αριστερούς, υποστηρίζουν την παραμονή μας σ’ αυτή την αντιλαϊκή συμμαχία. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην οικοδόμηση της ισχυρής λαϊκής συμμαχίας που θα βαδίσει το δρόμο της ανατροπής του σάπιου σημερινού συστήματος, και θα προχωρήσει στο χτίσιμο της κοινωνίας στην οποία ο πλούτος θα ανήκει σ’ αυτούς που τον παράγουν και όχι σε μια μικρή μειοψηφία η οποία ευημερεί εις βάρος όλων μας.