Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στην Αθήνα με θέμα: Εκτίμηση της κατάστασης, εξελίξεις και προσανατολισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.




Στην εισήγησή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων τόνισε: «Η καπιταλιστική κρίση, τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίστηκαν και θα αποφασιστούν σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις μας, τις εκτιμήσεις μας και από αυτή την άποψη καλούμαστε να εξετάσουμε τη δουλειά μας. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για άλλη προοπτική. Στις πλάτες του ταξικού κινήματος πέφτουν μεγάλες ευθύνες και έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, φέρνοντας σε πέρας την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα».
Ο Γιώργος Πέρρος σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: "Μπαίνει σαν κύριο καθήκον να συζητήσουμε με την εργατική τάξη, να ανοίξει πλατιά ο προβληματισμός σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, τι κίνημα χρειαζόμαστε. Αυτό πρέπει να συζητηθεί όχι μόνο σε γενικό επίπεδο, αλλά κατά κλάδο. Ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί ξανά εργατόκοσμος στις αυταπάτες και σε μια καλή διαχείριση είναι υπαρκτός, αν δεν διαμορφώνεται ταξική συνείδηση. Αυτό προϋποθέτει να δυναμώσουν οι δεσμοί μας ιδιαίτερα με τον κόσμο που απεγκλωβίστηκε, που μας ακολουθάει στις κινητοποιήσεις, στην οργάνωσή τους.
Να οργανωθεί η αντίσταση, η παρεμπόδιση στους χώρους δουλειάς για να μην υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα. Να διευρύνεται ο προβληματισμός για το πού πάει η κατάσταση, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον και απ’ τη σκοπιά αυτή τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα για την δουλειά μας. Την πορεία των εξελίξεων θα την κρίνει η άνοδος της ταξικής πάλης και του κινήματος, η πρόοδος στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας.
Να δυναμώσει το στοιχείο της οργάνωσης, της βελτίωσης της λειτουργίας των συνδικάτων, το στοιχείο της συσπείρωσης δυνάμεων, της ενίσχυσης του ΠΑΜΕ.
Εμείς πρέπει να δυναμώσουν την προπαγάνδα μας για την δική μας κατεύθυνση. Γραμμή ταξικής πάλης ή γρμμή συμβιβασμού με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. Γραμμή διαχείρησης ή ανατροπή"ς. 
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με δεκάδες παρεμβάσεις στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από όλη την Ελλάδα, αναδείχθηκε η ανάγκη μαζικοποίησης του κινήματος, οργάνωσης των νέων δυνάμεων στα συνδικάτα. Μεταφέρθηκε ζωντανή πείρα από δεκάδες χώρρους δουλειάς, από όλη την Ελλάδα. Τονίστηκε η ανάγκη εξειδίκευσης της πείρας που ήρθε, η ανάγκη διεύρυνσης και σταθεροποίησης της πάλης για το σύνολο της εργατικής τάξης. Αναδείχθηκε το ισχυρό δέσιμο και το κύρος του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς και τονίστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου αυθόρμητα ξεσπάσματα μετατράπηκαν σε οργανωμένη πάλη. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά στις σημερινές συνθήκες η συζήτηση για το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013.