Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Νύχτες ΓΕΡΜΑΝΟφονου κινηματογράφου


Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας με αφορμή το τριήμερο φεστιβάλ γερμανόφωνου κινηματογράφου, που διοργανώνει η πανελλήνια ένωση καθηγητών  γερμανικής γλώσσας στην πόλη της Καβάλας (28 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου), θέτει σε κριτική και προβληματισμό την επιλογή της ταινίας «Anonyma» (Α woman in Berlin). Ιδιαίτερα για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι επιτακτική η ανάγκη να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση απέναντι στη νέα γενιά ανθρώπων που γαλουχούμε, σε μια εποχή που όλοι οι λαοί της Ευρώπης (και όχι μόνο) υφίστανται την ανηλεή επίθεση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού επιδρομέα, που από τη μια αφαιμάζει οικονομικά τους λαούς και από την άλλη καταδυναστεύει την ανθρώπινη ελευθερία και καταρρακώνει κάθε είδους αξιοπρέπεια. Στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, είναι τουλάχιστον ατυχής, ανεπίκαιρη και αποπροσανατολιστική η οπτική της συγκεκριμένης ταινίας (Αnonyma)  που παρουσιάζει τις ακρότητες του «κόκκινου στρατού» κατά την εισβολή του στο βερολίνο το 1945  και επιπλέον προσπαθεί να εξομοιώσει το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ με το σοβιετικό σοσιαλιστικό καθεστώς. Αυτού του είδους η προσέγγιση καθώς και η επιλογή της ταινίας είναι προπαγανδιστική, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί τους νέους κυρίως  (γιατί απευθύνεται και σε αυτούς  η ταινία) να καταλήξουν σε λάθος συμπεράσματα. Ειδικά τη σημερινή εποχή όπου οι εργαζόμενοι με όλα τα δεινά που περνάνε και με τη συνεχιζόμενη εξαθλίωσή τους, στο βωμό του κέρδους, μια άλλη κοινωνία, με τις αξίες και τα ιδανικά του Σοσιαλισμού, πρέπει να φωτίζει τη ζωή και τη δράση τους.
Έχουμε χρέος σαν εκπαιδευτικοί και γονείς να  εξασφαλίσουμε στη νέα γενιά τα εχέγγυα (και αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από την τέχνη) για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να πάρει πίσω όλα όσα της στερούν. Γι’ αυτό ας σταθούμε κριτικά απέναντι σε ό, τι τόσο άκριτα μας σερβίρουν.
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καβάλας ζητά να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ταινία (Anonyma) από το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ και να αντικατασταθεί από μια άλλη ταινία του ποιοτικού γερμανικού κινηματογράφου.